Cannelés jsou výborné francouzské “bábovičky”, do kterých jsem se tak zamilovala, že jsem si francouzskému Père Noël napsala k Vánocům o formičky. Ikdyž jejich příprava zabere tři dny, pečení trvá hodinu a musí se jíst čerstvé, výsledek opravdu stojí za to!
Na povrchu jsou křupavé, karamelové, uvnitř jsou však vláčné a “nafoukané”.
Jestli si je chcete sami vyzkoušet, tady je recept:
- 1/2l mléka
- 2 celá vejce, 2 žloutky
- 1 vanilkový lusk
- 100g hladké mouky
- 250g moučkového cukru
- 50g másla
- trocha kvalitního rumu
Nejdříve přivedeme k varu mléko s vanilkovým luskem, ihned odstavíme, necháme vychladnout, dámé přes noc do ledničky. Druhý den smícháme cukr, vejce, rozpuštěné a vychlazené máslo, rum. Z mléka vyndáme vanilku a přimícháme k ostatním ingrediencím. Připravené těsto necháme do druhého dne odpočinout v lednici. V den D si předehřejeme troubu na 200°, formičky naplníme těstem a pečeme cca hodinu. Já používám silikonové formičky, pokud ovšem máte klasické, je nutné je hodně vymazat máslem (někdo dokonce používá včelí vosk). Nelekejte se toho, že se bude těsto trochu pálit. Hotové cannelés necháme vychladnout a pak je vyklopíme z formiček. Konzumují se čerstvé, protože do druhého dne nevydrží křupavé, ale “zgumovatí”.