Minule jsem se pochlubila svým objevem kdoulí v jednom z pražských parků. Tak trochu jsem tápala, co s tím. Mé drahé francouzské polovičce však hned zablištěla očka a začal z ovoce vyrábět džem a želé. Okoukala jsem to od něj a poslední várku jsem si už sama vyzkoušela. Je to naprosto jednoduché.
Ovoce je potřeba pořádně omýt, má na sobě totiž jakousi “chlupatou” vrstvu, která jde ale ve vodě velmi snadno dolů. Pak už jen plody rozkrájet, oloupat slupku a odstranit jadřinec. Pozor, nic ovšem nevyhazovat! Všechno jde do jednoho hrnce. Pokrájené ovoce zalít vodou, přidat vanilkový lusk, na dvě kila ovoce šťávu ze dvou citrónů a za občasného míchání vařit, dokud ovoce nezměkne. Pak je potřeba za pomoci cedníku oddělit šťávu a ovoce.
Do šťávy se přidá cukr (na půl litr 350g) a směs se vaří tak dlouho, dokud hmota nezačne červenat. Pak už jen nalít do sklenic a hotovo.
Uvařené ovoce se oddělí od slupek a jadřinců. Ovoce rozmixovat a promíchat s cukrem (500g na kilo ovoce) a lehce povařit. Pak nalít na plech tak, aby byla hmota půl až jeden centimetr vysoká….plech dát k topení…a čekat…trvá několik dní, než hmota proschne. Když už je kompaktní, nakrájí se na malé kousky, které se obalují v krupicovém cukru…a dají se doschnout.
Ze zbytků ovoce se dají udělat i křížaly.