Bagety

V Praze už jsme nějaký ten pátek, ale bohužel se nám nepodařilo objevit dokonalou francouzskou bagetu…no tak jsem se ji pokusila vyrobit sama ;-) Není to žádná věda, jen je to poměrně časově náročné…

Na dvě velké bagety je potřeba:

  • 500 g hladké mouky
  • 370 ml vody
  • 2 a půl lžičky sušeného droždí
  • 2 lžičky soli

Droždí nasypeme do 300 ml vody, necháme několik minut stát a potom promícháme. Poté přisypeme mouku se solí, zbytek vody a hněteme, dokud nevznikne těsto. Výsledek necháme v míse přikryté čistou utěrkou hodinu a půl kynout, poté těsto uprostřed stlačme pěstí, necháme dalších 45 minut kynout a poté znovu opakujeme.

Když už je těsto dokonale vykynuté, rozdělíme ho na dva díly a začneme tvarovat bagety. Nejdřív si připravíme podlouhlé válečky, které rozplácneme a delší strany přeložíme ke středu placky. Vzniklý spoj přimáčkneme a otočíme švem dolů. Tento postup několikrát opakujeme. Potom necháme bagety další hodinu dokynout a nakonec na nich nařízneme (případně nůžkami nastříhneme) několik příčných řezů.

Mezi tím si předehřejeme troubu na 200 stupňů. Dočetla jsem se o triku, kdy při vyhřívání trouby do ní dám misku s kostkami ledu. Když je trouba dostatečně vyhřátá, misku s rozpuštěným ledem vyndáme a necháme bagety péct 20-25 minut. Hotovou bagetu poznáte tak, že má zlatavou barvu a poklepem na spodní stranu uslyšíte dutý zvuk. Upečené bagety nechte vychladnout na mřížce. A hotovo!