Švestkový koláč

Švestková sezóna pomalu končí. Již mám zásoby povidel na celou zimu a ze zbývajícího ovoce se nedá udělat nic jiného než úžasný švětskový koláč.

Potřebujeme:

  • 150g másla
  • 300g hl. mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 50g moučkového cukru
  • 150ml mléka
  • 50g cukru krupice
  • 1 lžičku mleté skořice

Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Máslem vymažeme hranatý pekáč cca 20×30 cm. Smícháme mouku, prášek do pečiva a 100 g změklého másla. Z toho vznikne drobenka, do které přimícháme moučkový cukr a skořici. Pak zapracujeme mléko. Vzniklý korpus vytvarujeme do formy a rozložíme na něj vypeckované půlky švestek. Povrch ovoce potřeme trochou másla, zasypeme krupicovým cukrem a dáme péct. Hotový koláč podáváme se zakysanou smetanou.