Švestková sezóna pomalu končí. Již mám zásoby povidel na celou zimu a ze zbývajícího ovoce se nedá udělat nic jiného než úžasný švětskový koláč.
Potřebujeme:
- 150g másla
- 300g hl. mouky
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 50g moučkového cukru
- 150ml mléka
- 50g cukru krupice
- 1 lžičku mleté skořice
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Máslem vymažeme hranatý pekáč cca 20×30 cm. Smícháme mouku, prášek do pečiva a 100 g změklého másla. Z toho vznikne drobenka, do které přimícháme moučkový cukr a skořici. Pak zapracujeme mléko. Vzniklý korpus vytvarujeme do formy a rozložíme na něj vypeckované půlky švestek. Povrch ovoce potřeme trochou másla, zasypeme krupicovým cukrem a dáme péct. Hotový koláč podáváme se zakysanou smetanou.