Mám zásobu hrušek od rodičů ze zahrádky…co s nimi? Našla jsem si francouzský recept na hruškový koláč. Je na něj potřeba:
- 100g cukru
- 3 vejce
- 150g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1dl mléka
- 3 lžíce oleje
- 100g másla
- skořici
Nejdříve vyšleháme cukr se dvěmi vajíčky a se špetkou soli. Přimícháme hladkou mouku s práškem do pečiva, přilijeme mléko s olejem a směs opět vyšleháme. Půlku vzniklého těsta vlijeme do vymazané koláčové formy, poklademe nakrájené hrušky a zalijeme zbytkem těsta. Dáme péct 30 minut na 180 stupňů. Mezitím si připravíme polevu. Rozpustíme máslo, přidáme skořici, tři lžíce cukru a jedno vajíčko. Všechno spolu promícháme do hladké směsi a necháme prohřát. Upečený koláč propícháme vydličkou, zalijeme polevou a dáme opět péct na dalších 20 minut.
Výsledkem je jemný koláč s křupavým karamelovo-skořicovým povrchem, naprosto luxusní záležitost.